מרינה רוזנר, מנכ"לית רשת המתנ"סים בשיתוף עיריית מעלות תרשיחא מובילה הרחבת פעילות הפנאי והחינוך הבלתי פורמאלי לכדי כ- 3000 ילדים ונוער ועוד כ- 1000 מבוגרים אשר לוקחים חלק בפעילות במעלות תרשיחא.
מרינה רוזנר 41 נשואה+ 4, עלתה ב- 79 בהיותה בת שנה וחצי מברדיצ'ב שבאוקראינה לכרמיאל.
למעשה היא צברית, בצה"ל שירתה בחיל מודיעין, בעלת תואר ראשון בחינוך בלתי פורמאלי+ ת.הוראה ותואר שני בתחום אבטחת איכות.
הגעתי למעלות בעקבות נישואיי לבן מעלות. התאהבתי בעיר מייד, בחום והאנושיות של האנשים, באכפתיות, כולם מכירים את כולם. הזכיר לי את כרמיאל שאהבתי בילדותי... ועיניה בורקות, התאהבתי באזור, בטבע.
רוזנר בשנת 2011 החלה לעבוד במחלקת הנוער כאשר מאחוריה ניסיון עשיר בתחום החינוך הבלתי פורמלי, משאבי אנוש ורקע שיווקי- מכירתי במגוון תחומים, ביניהם היה ניהול לקוחות אזור צפון בחברת הולמס פלייס- שיווק תכניות לארגונים לרווחת העובדים.
היא מספרת: "עולם השיווק מרתק, דינאמי והיה מאוד טבעי לי כי אני טיפוס של אנשים ואתגרים אך הרגשתי בתקופה שעברתי למעלות שמשהו חסר לי בעבודה... כנראה האימהות החדשה שחוויתי עוררה בי מחדש את תחושת הסיפוק וההנאה מהעבודה החינוכית- קהילתית שעשיתי בעבר ובתקופה ששקלתי את המשך צעדיי נתקלתי בהודעת דרושים של עיריית מעלות תרשיחא ומשם התגלגלתי ל- 8 שנים של עבודה משותפת עם עיריית מעלות תרשיחא בתחום.
בנוב' 2014 עברה לתפקיד מנכ"לית רשת המתנ"סים בעיר.
מה היה מצב המתנ"סים במעלות תרשיחא כאשר נכנסת לתפקיד?
המצב לא היה פשוט.
חודשיים לאחר כניסתי לתפקיד ניהול מחלקת הנוער, מנהל המתנ"ס סיים תפקידו והחברה למתנ"סים יצאה ממעלות. יו"ר ההנהלה שימש כאחראי וכל רכז המשיך לנהל את תחומו במתנ"ס. במקביל יצאו תחומים מהמתנ"ס כמו: מרכז צעירים, תחום הספורט וקוצצו רבים מן העובדים.
קיבלתי לידי חזון והמלצה של וועדת היגוי למבנה מחלקת הנוער ומשם עבדתי יחד עם ראש מנהל חינוך וכל המערכת החינוכית, שפ"ח ורווחה במודל ייחודי של חיבור פורמאלי ובלתי פורמאלי. המתנ"ס המשיך לתפעל מערך חוגים ופעילויות בחגים אך לא עבדנו כצוות ועם איזשהו אופק או מטרה משותפת מבחינת ייעוד המתנ"ס.
בשלב כלשהו הוחלט על הפעלת תכנית הבראה היות והמתנ"ס היה בגירעון של 3 מיליון.
חלק ממהלך ההבראה היה לחדש את ההתקשרות עם החברה למתנ"סים וכך העירייה המליצה עליי כמועמדת לתפקיד ניהול רשת המתנ"סים בעיר.
באותה תקופה החברה למתנ"סים שינתה את תהליכי מיון המנהלים, כך שמצאתי עצמי עוברת יומיים של מיון קפדני ולאחר מכן עתודה ניהולית של חצי שנה שאותה עברתי בהצלחה רבה.
נכנסתי לתפקיד עם התחייבות לתכנית הבראה של 10 שנים, מחזור של 5 מיליון ו-50 מועסקים.
כיצד את עומדת בתכנית ההבראה? כמה ילדים ובוגרים משתתפים בפעילויות המתנ"ס?
היום ברוך השם אנחנו נמצאים במחצית הדרך, המחזור הכספי מגיעה קרוב ל- 10 מיליון בשנה. הוכנסו תכניות חדשות רבות ובהתאמה גוייסו מדריכים, מורים ורכזי תחומים מקצועיים.
בשנה הראשונה והשנייה עסקתי בהסדרה כספית עם ספקים בנוגע לחובות עבר, הכרת ומיפוי העיר והתושבים, בניית הצוות, מיתוג המתנ"ס ובנייה/ הכשרה של הנהלת המתנ"ס. לאחר מכן התחלנו לבחון תכניות מותאמות לצרכים שעלו כגון: מגוון גדול יותר להעשרה בפנאי, מתן מענה לגיל הרך, מענה למגזר דתי, פעילות לגילאי 40-50+ ועוד.
אני חושבת שהרקע השיווקי/ מכירתי שלי, ההבנה של צרכי הקהילה ובעיקר הכרת המערכת העירונית תוך עבודה משותפת של כלל הצוות המקצועי שלי יחד עם מחלקות העירייה ועמותות הפועלות בעיר הביאו את המרכזים הקהילתיים להצלחה.
כל אלו עזרו לנו להוציא כ 3000 תושבים מהבתים שמשתתפים בפעילויות הבלתי פורמליות מידי יום מלבד שבתות וחגים.
המגוון של החוגים והפעילויות ממרכז מוסיקה משגשג עם כ-230 תלמידים (לעומת 120 ב- 2015) בהובלת מנהל המרכז יחד עם מנהל פדגוגי. במרכז שיעורי נגינה פרטניים, שיעורי תיאוריה, הרכבים, שיעורי פתוח קול, נגינה לגיל הרך, תזמורת קלאסית צעירה עם 25 נגנים ועוד. חבורת הזמר מעלות כפר ורדים, התזמורת האנדלוסית שהכפילה את הופעותיה בשנים אלו ופורצת דרך בתחומה, פעילויות חוגי העשרה ופנאי בשלוחות דור לדור וסביונים – ציור, אומנויות לחימה, אקרובטיקה, קפוארה, ריקדי עם, תרפיה ביצירה, זומבה, חוגי נשים, פילאטיס, , בי"ס למחול בסגנונות קלאסי, מודרני, סלוני, לטיני, קרקס אומנותי ועוד.
מרכז קהילתי גרס חוזר לפעילות חוגית עניפה ובו: תיאטרון גלילי- ג'לילי קהילתי שצמח מיוזמה של תושבי מעלות, תרשיחא והסביבה ומאגד בתוכו הפקות מקצועיות, בית ספר לתיאטרון והשנה נפתח בסדרת קולנוע ייחודית. נפתח בי"ס להיפ הופ וברייקדאנס חדש "ריקי קוד", לימודי תיאטרון בשפה הרוסית, חוגי נשים -ריקודי בטן, ריקוד לנערות ונשים בלחן יהודי, יוגה לגברים ונשים, מרכז הלמידה, חוגי סל מדע ועוד.
חוג לכל ילד/ה שפועל בסבסוד משרד החינוך ומאפשר לכל תלמידי כיתות ד'- ה' ליהנות מחוג איכותי בעלות סמלית. בשיתוף פעולה הדוק עם בתי הספר הצלחנו להנגיש את החוגים לעוד כ- 500 ילדים שלפני כן לא היו מגיעים לפעילויות העשרה ופנאי בשעות אחה"צ עקב סיבות כלכליות ואחרות. 90% מהמגזר הדתי (לאומי וחרדי) בגילאים אלו משתתפים בחוגים, מה שלא היה קיים לפני כן.
היום יש עלייה משמעותית וישנה מודעות וחשיפה לכל מיני חוגים שנבנו ונפתחו בהתאמה לאוכלוסייה.
בבקרים פועל אולפן לעולים חדשים בשיתוף מחלקת הקליטה בעירייה וכן שלל פעילויות ואירועים לילדי עולים ומבוגרים בחגים ומועדים.
פתחנו לפני שנתיים מעון לילדים מגיל 3 חודשים ועד 3 שנים וזאת מאחר וישנה חשיבות רבה לראות וללוות את הילדים והמשפחות על פני רצף גילי . אנו שמים דגש על החיבור בין המסגרת והקהילה שבה חי הילד ומשפחתו. השנה פתחנו מעון חדש גם בתרשיחא שבו כבר 50 ילדים. המעונות של רשת המתנ"סים מלווים ע"י "התחלה חכמה" שזו רשת מעונות היום של החברה למתנ"סים שהיא השנייה בגודלה בארץ ומתווה סטנדרטים חינוכיים ברמה גבוהה ובהלימה עם הראייה החינוכית העירונית המיוחדת לגיל הרך במעלות תרשיחא.
אחד החלומות שלי מתחילת דרכי בתפקיד היה מתן מענה לילדים ונוער עם צרכים מיוחדים. לשמחתי, זו השנה השנייה שאנו נפעיל את תכנית "רעים" אשר נותנת מענה חברתי לנוער עם צרכים מיוחדים וזאת לאחר ריק של שנים רבות ללא מענה בשעות הפנאי בתחום זה. השנה אנחנו נפתח קבוצת ילדים ובתקווה גם קבוצת בוגרים. במהלך השנה החולפת הצלחנו לפתוח חוג תיאטרון, מדפסות תלת מימד, פעילות אומנות ועוד בתחום זה וכל זאת הודות לשיתוף פעולה ורצון עז של ההורים להצלחת הפעילויות.
נפתח מרכז למידה מהל"ב של החברה למתנ"סים בהובלת רכזת למידה, אשר נתן מענה לכ- 150 תלמידים בשנה החולפת בתשלום סמלי ביותר. בשנה הקרובה נמשיך לפעול להרחבת התחומים- הכנה ממוקדת לבגרויות, תגבור לחט"ב ולפני מבחנים, תכנית מורחבת סל מדע בתחומי היזמות, חדשנות, טכנולוגיה ועוד. כל התכניות שלנו מפותחות תוך שיתוף פעולה הדוק עם בתי הספר ובהתאם לצרכי הלומדים.
כך גם תכניות רבות נוספות: במסגרת תכנית תרבות ואומנות לילדים ונוער בסיכון בשת"פ עם רווחה חינוכית בעירייה. במסגרת מחלקת הנוער :תכנית אתגרים הפועלת במחלקת הנוער בתרשיחא, תכנית מודולרית של משרד החינוך המאפשרת הגדלת מענים לתחום הילדים והנוער בשעות אחה"צ. כלל תנועות הנוער פועלות תחת המעטפת של מחלקת הנוער והמתנ"ס, קייטנות הקיץ.
מרכזי הנוער (בשת"פ צשרד החינוך, שיקום שכונות ומשרד הקליטה) ברחבי העיר גדלים בפעילויות תוך שימת דגש על החיבור בין החינוך הפורמלי לבלתי פורמלי ליצירת רצף חינוכי אשר שם את הילדים והנוער במרכז.
יש לנו ספרייה עירונית חדשנית ומרשימה. שלוחה במעלות הכוללת 65 אלף כותרים, תרשיחא 17 אלף כותרים , רובם בערבית. הספרייה פועלת בשיתוף בתי הספר והגנים, יוצרת אירועים קהילתיים בשיתוף ובתוך המתנ"סים, מרכז הגיל הרך ומרכז צעירים להנגשת ועידוד הקריאה בקרב הקהילה.
אנו שותפים כמעט בכל אירועי התרבות בעיר כגון: אירועי יום הזיכרון ועצמאות, טקס יום השואה בהפקה מלאה, ערב עצמאות, הפנינג פורים, פסטיבל התנ"ך שהשנה בוצע יחד עם מרכז צעירים, מאירים את העיר בחנוכה עם "מבצע סבתא" ועוד.
חלק גדול ומשמעותי במהפך שחל במרכזים הקהילתיים הינו ההבנה כי אנו נמצאים פה עבור התושבים, הקהילה. הרכזים המקצועיים עברו תהליך והכשרה נוספת בתחום הבנת צרכי הקהילה ויישום בפועל. מונתה רכזת קהילה ונגישות וכך נולדו מס' פרוייקטים חדשים: "אירוע שבועות במגדל המים", "עיניים לקהילה", "ג'אם בחצר", "קהילה מטיילת", "בית", "לחיות יחד בקהילות" , "קריאה במגילה" והשנה בתקווה להכניס עוד כ- 2 תכניות חדשות.
אני מזמינה את כל תושבי מעלות תרשיחא לקחת חלק בפעילויות, ליזום, להיות שייכים ובכך להשפיע על איכות חייכם בשכונה ובעיר.
תודה.
החברה למתנ"סים היא הארגון החברתי המוביל בישראל וייעודה – בניית קהילות מקומיות ברשת ארצית. תכניות החברה מאפשרות לכל חבר בקהילה להיות ולהרגיש משמעותי ושייך. החברה למתנ"סים מתמקדת בפיתוח ובניהול מסגרות מתקדמות של חינוך משלים, למידה כאורח חיים ומתן מענה שוויוני וכולל לחברי הקהילה עם צרכים מיוחדים, בגישה קהילתית ועל רצף כל הגילאים. החברה למתנ"סים פועלת ברשת ארצית של 700 מרכזים קהילתיים, המשרתים מיליוני תושבים ביותר מ-150 רשויות מכל המגזרים והאוכלוסיות בחברה הישראלית.
קישור לאתר של רשת המתנ"סים מעלות תרשיחא
צילום RITVO PHOTOGRAPHY