כותרת
> C;
1/1
בריאות

"הפעילות הגופנית חשובה גם כשכואב"

מעלות בריאותפורסם: 25.05.21 , 14:11ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

ניסיתם להיכנס לכושר אבל הכאבים הרתיעו אתכם, ואולי אחרי שנה של תנועה מינימלית בין הסגרים הגוף פשוט לא מגיב לפעילות גופנית כפי שהגיב בעבר. ד"ר נועה וייס וד"ר גילאון גוברין מסבירים למה זה קורה, איך אפשר למנוע את הפציעות ומה המשמעות האמיתית של הכאב.

מאת: דנה ברגר

התרחישים הבאים עשויים להישמע לכם מוכרים: יכול להיות שהתכוננתם למירוץ אבל הפציעות השביתו אתכם, אולי נרשמתם לחדר הכושר אבל המנוי העלה אבק בזמן שניסיתם להתמודד עם הכאבים, ואולי אחרי שנה שבה הוגבלתם למרחק של קילומטר מהבית, הגוף כבר לא חזק כפי שהיה בעבר. כבר בשלב הזה חשוב לעצור ולהדגיש שאתם ממש לא לבד, ויש סיבה לכאב שאתם מרגישים.

"אנשים נוטים להתמקד ביכולות שהיו להם לפני שנה, כלומר לפני שהחלו ההגבלות," אומר ד"ר גילאון גוברין מכירופרקטיקה סנטר. "בפועל הגוף כבר לא נמצא שם יותר, ולכן חשוב לחזור לפעילות בהדרגה. גם מי שרץ קודם 10 קילומטר עדיף שיתחיל מריצות יותר קצרות, ומי שהתרגל למשקלים גדולים בחדר הכושר רצוי שיוריד משקל באימונים הראשונים. הכל בהדרגה."

"כשאנחנו לא זזים, שום דבר לא זז"

ד"ר נועה וייס מכירופרקטיקה סנטר מסבירה שלתנועה יש חשיבות רבה מאוד למפרקים, ולכן מומלץ להיות כמה שיותר בתנועה, גם אם מרגישים כאב. "הפעילות הגופנית חשובה גם כשכואב. המפרקים מגיבים טוב יותר לתנועה, והם מתאבנים כשהגוף לא בתנועה. הם גם כואבים יותר במצב הזה, הרי הגוף שלנו נועד לזוז, והוא בנוי בהתאם למטרה הזו. כשאנחנו לא זזים, שום דבר לא זז, הדם לא מגיע לכל המקומות שהוא אמור להגיע אליהם. עם ההאטה בזרימת הדם מגיע גם הכאב, מה שמסביר למה אנחנו מרגישים את הכאבים בצוואר או כון כבר אחרי שעה."

אז מה עושים כשהכאב מופיע? ד"ר וייס וד"ר גוברין מציעים מספר פתרונות אפשריים, ומדגישים שמשככי כאבים וזריקות לא נמצאים ברשימה הזו: "אלה רק פתרונות שמשתיקים את הסימפטומים," אומר ד"ר גוברין. "החוכמה האמיתית היא לא לטפל בכאב או בדלקת, אלא להבין שאלה סימפטומים של בעיות אחרות, ולטפל בבעיות עצמן. זו קריאה של הגוף לעזרה, ואנחנו צריכים להקשיב לו."

"אם מרגישים כאב, חשוב מאוד לזוז ולבצע מתיחות," מוסיפה ד"ר וייס. "אם התנועות והמתיחות לא עוזרות אני ממליצה לפנות לייעוץ, גם כדי לשחרר את השרירים וגם כדי ללמוד יציבה נכונה. כירופרקט מומחה משחרר את הרגישויות ומקל על הכאבים, באמצעות הנעות עדינות וכיוונונים של עמוד השדרה. ברגע שיש הקלה כדאי גם לנצל אותה כדי לחזור לפעילות."

"כשאנחנו מרככים את הכאב אנחנו מורידים פוקוס מהבעיה"

חלק ניכר מפציעות הספורט קשור בשימוש יתר, והתופעה הזו מוכרת היטב לספורטאים שמבצעים פעולה שוב ושוב. שימוש יתר, או Overuse Syndrome, מוכר למשל לשחקני טניס שחובטים בכדור שוב ושוב, מה שעלול להוביל להופעה של דלקות. ד"ר גוברין מדגיש שהתופעה הזו לא בלעדית לטניסאים בלבד, ולמעשה מדובר בדלקת במרפק שיכולה להתעורר גם בקרב ספורטאים מענפים אחרים.

"לא מעט ספורטאים סובלים מזה ומטפלים בבעיה על ידי רצועה או תחבושת, למרות שאלה לא הפתרונות הנכונים לבעיה. כשאנחנו מרככים את הכאב אנחנו מורידים את הפוקוס מהבעיה אבל חשוב להיכנס לעומק, לתקן את הפציעה ולשקם את הגוף כמו שצריך, לטווח ארוך."

"התפקיד של איש המקצוע הוא לא רק לטפל בבעיה," מוסיפה ד"ר וייס. "הכירופרקט האחראי מספק פתרון למצוקה וגם תובנות שיאפשרו לכל אחד לדעת איך אפשר למנוע את הכאב, ומתי בכל זאת נכון לקחת משכך כאבים. אם הכדור יעזור לכם לצאת להליכה בכל זאת, זה עדיף על מצב שבו נשארים בבית ולא זזים, אבל כל עוד אפשר לתפקד בלי משכך הכאבים כדאי להימנע ממנו, לפנות לכירופרקט מומחה ולטפל בבעיה."

תמונה: Depositphoto