עד כמה הן מדבקות? מה הסיכוי שאם לאקס שלי יש קונדילומות אז גם לי יש? מה הן בכלל? והאם הן מסוכנות? הפעם, ריכזנו עבורכם את כל המידע על הקונדילומות, בצורת שאלות נפוצות ותשובות שלא ישאירו מקום לספק.
מה זה קונדילומה?
מדובר ביבלת, או מקבץ יבלות. אשר מקורן מזנים מסוימים השייכים לנגיף הפפילומה, הן מדבקות מאוד בעיקר במגע מיני ומופיעות לרוב באברי המין, המפשעות ופי הטבעת. הן בדרך כלל אינן ממאירות ומסוכנות, אך לעיתים כואבות, מגרדות ואף מדממות.
כיצד נדבקים בה והאם היא מסוכנת?
הקונדילומה מדבקת מאוד, היא מועברת במגע מיני. בעיקר בעת קיום יחסי מין שאינם מוגנים, אך לא רק. לעיתים הקונדום לא מכסה את הקונדילומות ובמקרים כאלו גם הוא לא עוזר למנוע הידבקות.
אם לאקס שלי, או לפרטנר שלי יש קונדילומות, זה אומר שנדבקתי גם?
התשובה היא לא וודאית, יכול מאוד להיות שנדבקת, יכול להיות שנדבקת וטרם הופיעו היבלות. בכל אופן, במידה ויש וגם במידה ואין לך תופעות לוואי, מומלץ לפנות לרופא/ת הנשים על מנת לבדוק אם ישנן קונדילומות באזורים פנימיים, ובנוסף, לבצע בדיקת פאפ.
מה הן תופעות הלוואי?
לעיתים הקונדילומות דוגרות והנגיף קיים אך טרם פיתח תופעות לוואי, זה יכול לקחת גם שבועות או חודשים בודדים ואף שנים. ובכל זאת, כאשר הן קיימות, הן מופיעות בצורת בליטות קטנות בעור, בצבע הגוף, לרוב באזורי איבר המין ולעיתים סביב פי הטבעת, חלקות או מחוספסות, בהירות או כהות.
איך ניתן לבדוק האם נדבקתי בקונדילומה?
הגיעי לגניקולוג אשר יבצע בדיקה. חשוב לבדוק האם מדובר בקונדילומות ובמידה וכן, לשלול את האפשרות שמדובר בזן מסוכן (High risk). הבדיקה תתבצע בהסתכלות ובמידת הצורך הגניקולוג שלך ישלח אותך להמשך בדיקות או המשך טיפול. לעיתים הוא גם ימליץ לך לבצע בדיקת קולפוסקופיה כדי לשלול קונדילומות בצוואר הרחם.
כיצד מטפלים?
הבשורות הטובות הן שלא תמיד מטפלים. לעיתים הקונדילומות עוברות לבד ואם אין רצון מצד המטופל (אשר לעיתים עולה משיקולי אסתטיקה) אז גם אין צורך לטפל.
במידה והרופא החליט שבמקרה זה מומלץ לטפל ביבלת, הוא יפנה אתך לקבלת תכשירים תרופתיים מסוגים שונים בהתאם לשיקול דעתו, אותם תמרחי במחזוריות בבית למשך תקופה מסויימת.
דרך נוספת היא בטיפול בלייזר, חנקן או מחט חשמלית. היתרון הברור בהם הוא המיידיות והביטחון בהשמדת היבלות.
מה הם המקרים בהם משתמשים בחנקן ובלייזר?
המקרים הללו הם לרוב, מקרים בהם הטיפול התרופתי אינו עזר או שרוצים תוצאות מיידיות לטיפול.. טיפול החנקן , הלייזר או המחט החשמלית יבוצעו במרפאת הרופא/ה, לעיתים תחת הרדמה מקומית.
ואחרי שטיפלתי? הכל מאחורי?
כן ולא. יכול להיות שהנגיף עדיין דוגר בגוף המטופל. גם אם הוא נעלם לגמרי, הוא עלול לחזור. הקפידי להיות עקבית וזהירה בקיום יחסי מין על מנת לא להדביק אנשים נוספים, והקפידי לבצע בדיקות פאפ באופן שגור.
את המאמר כתב ד"ר גיא גוטמן, רופא נשים.